Welcome
Login

Radio România Internațional

Radio România Internațional

Radio România Internațional


Radio România Internațional (abreviat RRI) este blocul de programe radio internaționale al Societății Române de Radiodifuziune, format din RRI 1 - destinat comunităților române, prin emisiunea „În direct, România” ce prezintă știri interne și externe și RRI 2 - destinat străinilor, prin emisiunea „Punți radiofonice” în limbile arabă, chineză, engleză, franceză, germană, italiană, sârbă, spaniolă, rusă și ucraineană.

Primele emisiuni de radio experimentale transmise din România pentru străinătate au fost programe muzicale, în anul 1927, un an înainte de înființarea Societății Române de Radio.

În clădirea ce găzduiește astăzi Muzeul Literaturii Române din București își avea sediul Institutul Electrotehnic Universitar. În laboratoarele acestui Institut a fost construit, în 1927, un post de emisie românesc, cu o putere de 200 W și care funcționa pe lungimea de undă de 280 de metri. Era, deja, al treilea post experimental românesc, dar în cazul său anunțarea emisiilor se făcea în patru limbi: română, franceză, germană și italiană. Având o acoperire de aproximativ 1000 de kilometri, putea fi recepționat în Europa și în Orientul Apropiat.

Radioul era cel mai bun și eficient mod de propagandă, de aceea, începând din martie 1933, Radio România începe să emită de două ori pe săptămână emisiunea intitulată „Pentru informarea străinătății”. Emisiunea era transmisă în 2 limbi: marțea în limba franceză, iar vinerea și ulterior joia, în limba germană.

Pe 1 decembrie 1946 a fost înființat un nou post românesc pentru străinătate - “România Liberă”, desprins din Radio România Internațional.

Prima emisiune în limba română pentru străinătate s-a difuzat la 10 iulie 1950 în unde scurte, în paralel cu postul “România liberă”. Ambele aveau programe cu durata de 30 de minute. Pe parcursul următorilor ani apare și “Emisiunea română pentru SUA”.

În anul 1975 în cadrul Redacției Emisiunilor pentru Străinătate a fost înființată Secția Rusă, a cărei primă emisiune a ieșit pe post, pe unde scurte, la 15 decembrie al același an. România devenise prima țară din Pactul de la Varșovia care avea o emisiune în limba rusă care ajungea direct la ascultătorul sovietic, fără a fi cenzurată la Moscova.

La 23 martie 1991, RRI începea să emită programe în dialectul aromân pentru comunitățile de aromâni din Balcani.

Emisiunile în limba maghiară au debutat la 14 august 1993. Ultima emisiune a fost difuzată la 27 martie 2004.

În martie 2001 RRI este divizat în RRI 1 și RRI 2: la RRI 1 apare emisiunea “În direct, România” ce redă știri pentru comunitățile românești. Emisiunile proprii în limba română sunt completate cu preluări de la posturile interne ale SRR și de la Redacția Teatru. RRI 2 se ocupă cu difuzarea proglamelor în limbi străine.


Post your comment

RSS
Radio blog RSS Search Yellow Pages for USA and Canada Entertainment Blogs
Entertainment free website promotion blog directory Blog Directory blogrollcenter.com music blogs
music blogs ASR Search Engine FreeWebSubmission.com Online Radio Stations - Blog Directory OnToplist.com

What is SEOWhat is SEO

ExactSeek: Relevant Web Search RSS Feed Directory

Blog Directory